Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Аз се

...
Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Аз се
Коментари Харесай

Румен Радев от Пловдив: Ще свикам НС веднага, след като от ЦИК обявят поименно новите депутати

„ Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Аз се надявам този парламент да проработи по-скоро, тъй като България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната активност и да даде стабилно решение на политическата рецесия като образува консенсусно болшинство към ясни политики, цели и приоритет и излъчи стабилно и работещо постоянно държавно управление “, това съобщи президента Румен Радев от Пловдив, където през днешния ден се срещна с представители на бизнеса.
Прочетете още
На въпрос дали вижда опция за сформиране на кабинет, Радев репликира, че това е в ръцете на партиите.

„ Изключително значимо е партиите да се обединят към приемането на държавния бюджет, да дадат отговор на наболелите финансови въпроси. Пред тях има едно извънредно комплицирано уравнение, тъй като всички настояваха в предизборната си компания да няма пипане на налозите, нито да се връщат понижените стави, да има увеличени разноски и в това време да запазим 3% недостиг на бюджета. Това в този момент те би трябвало да решат “, уточни президентът.

Радев разгласи, че ще свика Народното събрание незабавно откакто от ЦИК разгласят имената на всички народни представители и решението се обнародва в Държавен вестник.

„ Веднага щом ЦИК разгласи поименния състав ще издам указа за привикване на Народно заседание в първия вероятен ден “, разясни Радев.

Той даде да се разбере, че този път няма да разтяга процедурата по предоставяне на мандати.

" Какво се случи, откакто след предишните избори аз дадох доста време, с цел да има консенсус и съгласие. Какъв беше резултатът и изключително претенциите към президентската институция, че президентът желае да ръководи със служебно държавно управление и по тази причина разтяга процедурата. Има ясни и одобрени периоди, само че дано проработи Народното събрание - това ще бъде показателно по какъв начин ще се развие рулетката с мандатите ", добави президентът. 

Той насочи апел към политическите партии да не губят и ден.

„ Нека не чакат да се развъртят мандатите и тогава да мислят по какъв начин ще сформират държавно управление. Още от през днешния ден този развой би трябвало да върви и имам вяра, че партиите към този момент са в разговор, тъй че да търсят устойчива формула за постоянно ръководство “, добави Радев.

От партиите зависи дали и по кое време България ще се причисли към Шенген, към еврозоната, уточни още Радев. Той изрази очаквания, че различен приоритет ще бъде модернизацията на българската войска.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР